Wat betekent ‘Grand cru’, ‘Premier cru’ en ‘cru’?

Om jullie steeds iets bij te leren over de ingewikkelde franse termen en regels in de Champagne, en te laten zien wat er nou eigenlijk op zo’n mooi etiket gedrukt staat, wil ik het vandaag hebben over de termen Grand cru, Premier cru en cru.

Deze termen hebben betrekking op een inmiddels afgeschaft systeem, wat al in het jaar 1911 ingevoerd werd en een middel was om te berekenen hoeveel procent van de vastgezette druiven prijs betaald werd aan boeren van een bepaald dorp. De naam van dit systeem was de Échelle des crus.

De dorpen werden in 3 rangen verdeeld. Namelijk de Grand cru, die 100% van de vastgezette prijs kregen voor hun druiven, de Premier crú, die tussen de 90% en 99% van deze prijs kregen, en de laatste, de ‘gewone’ crú, die in het begin soms zo weinig als 22,5% van die prijs kregen. Echter, deze extreem lage onderdrempel begon al vrij snel te stijgen naar een minimum van rond de 60%.

Ook zijn er in dit systeem bepaalde dorpen die twee verschillende percentages hebben. Één voor de donkere druiven en een voor de witte druiven. Het dorp Broyes is hier een mooi voorbeeld van. Die kreeg voor zijn donkere druiven 85% en voor zijn witte druiven 87%.

Na het afschaffen van dit systeem in 2010 zijn deze benamingen dus niet meer relevant voor de prijzen die de boeren voor hun druiven krijgen, al wordt de benaming vaak nog wel op het etiket gedrukt en word een Grand cru wijngaard tot de beste binnen de champagne beschouwd.

De percentages van onze eigen wijnboeren

  • Champagne Jéan Claude Mouzon, Verzenay 100% Grand cru gemeente
  • Champagne Arnaud moreau, Bouzy 100% Grand cru gemeente
  • Champagne Bonnet Ponson, Ambonnay 100% Grand cru gemeente 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *