Werkzaamheden in De Mouzonnerie

Bij het Champagne huis Jean Claude Mouzon proberen de uitbaters Frederique en Cedric Lahemade alle werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dit zien we als eerst terug in hun Grand Cru gecertificeerde wijngaarden waar zij het onkruid lekker laten groeien om de biodiversiteit te vergroten. Ook gebruiken zij geen bestrijdingsmiddelen en vliegen er blije bijen rond in de wijngaarden.

Door al deze milieu vriendelijke werkzaamheden waar wij zo enthousiast van worden hebben ze van het franse ministerie van landbouw het HVE certificaat mogen ontvangen.

Het HVE certificaat dat trots op de gevel van ‘La Mouzonnerie’ wordt weergegeven.

Bij La Mouzonnerie gebeurt alles met de hand, elke dag moeten de flessen in de kelder een klein stukje gedraaid worden om de gist in de hals van de fles te laten zakken, een klusje waar Cedric zijn hand niet voor omdraaid!

Zelfs bij het Degorgement -het openen van de flessen om de gist er uit te laten en de kurk te plaatsen- word bij La Mouzonnerie met de hand gedaan, daar waar bij veel grote wijnhuizen de hals van de fles bevroren word om de gist er als een prop uit te laten schieten doen Frederique en Cedric dit nog op de oude manier namelijk ‘’a la volee’’.

Hierbij pakt de wijnmaker de fles ondersteboven vast, zoals hij ook al maanden in de kelder ligt, om deze vervolgens te openen en tegelijkertijd om te draaien. Hierdoor schiet de gist uit de fles zonder dat er al te veel wijn verloren gaat.

In tegenstelling tot machinaal werk is het resultaat van handwerk natuurlijk nooit perfect, wij van fizzy zien hier de charme van een klein familiebedrijf in terug, als je een fles van La Mouzonnerie tegen het licht houd kan je daar dan ook hele fijne restjes gist in zien zweven, de smaak van de wijn word hier zeker niet mee tekortgedaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *