Werkzaamheden in de Champagne streek in de Zomer en het najaar

Het is zomer in de Champagne streek! Er wordt hier het hele jaar rond gewerkt om Champagne van een zo hoog mogelijke kwaliteit te produceren. Maar de zomer en het najaar zijn de drukste periodes voor Champagne boeren. Als gevolg zijn we uit gaan zoeken wat er nu precies in deze cruciale period gebeurt, en hoe dit de kwaliteit van een goede champagne beïnvloedt.

Zomer

De Zomer begint met de ‘Palissage’. In de maand Juni worden de planten opgebonden, hiervoor zijn er erg veel regels qua afstanden en hoogtes om aan te voldoen. Door de planten voorzichtig uit elkaar te trekken en met haakjes aan de steundraden vast te zetten wordt voorkomen dat de bladeren te dicht op elkaar zitten zodat ze voldoende zon en luchtcirculatie krijgen. Ook deze taak wordt volledig met de hand uitgevoerd en vereist erg veel aandacht en manuren.

 

De Pallisage, waar steundraden aan de wijnplanten worden vastgemaakt.
Source: Comité Champagne.

Het aftoppen van de planten ook wel Rognage genoemd begint aan het einde van juni of het egin van juli en gaat meestal door tot de planten geplukt worden, dit gebeurt zo’n twee tot vier keer en houd in dat de bladeren die over de druiven heen groeien verwijderd worden, dit is belangrijk omdat de druiven anders geen licht krijgen en er geen lucht door kan stromen waardoor er schimmel zou kunnen ontstaan.

 

‘Rognage’ in de Champagne streek.
Source: Comité Champagne

Het Najaar

In het najaar is  het tijd om te oogsten. De datum dat de boeren hiermee mogen beginnen verschilt elk jaar en wordt bepaald door de AVC (Association Viticole Champenoise). Deze houden 602 verschillende controle percelen in de gaten en testen twee keer per week hoe zwaar zuur en rijp de trossen op deze percelen gemiddeld zijn. Als deze de perfecte rijpheid hebben wordt in die gemeente aangegeven dat de boeren mogen beginnen met plukken.

Het oogsten zelf duurt ongeveer drie weken en is enorm arbeidsintensief. In deze tijd worden er rond de 100.000 seizoenswerkers ingezet om alles te kunnen plukken. De reden dat dit zo arbeidsintensief is dat alle druiven per hele tros met de hand geplukt moeten worden om de druiven niet te beschadigen. Alleen hele trossen zonder kapotte druiven worden goed genoeg bevonden om champagne mee te maken. Erg streng dus!

Wil je nog meer lezen over het oogsten en pressen van Champagne druiven? Wij vonden dit filmpje van het Comité de Champagne over oogsten en pressen heel informatief. Laat ons weten wat jij ervan vond in de comments!

Vond je deze blog leuk om te lezen en ken je iemand die het ook zou waarderen? Deel het via je social media kanalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *