Van druif naar most

De oogst in de champagne streek is in volle gang. Door het Comité de Champagne is bepaald dat de druiven mogen worden geplukt en de seizoensarbeiders zijn direct begonnen met het plukken.

Omdat de druiven alleen als hele trossen mogen worden geperst word elke tros met de hand geplukt en geïnspecteerd door de plukker. Hoeveel er per hectare mag worden geplukt wordt elk jaar door het Comité de Champagne bepaald.

Zodra de druiven geplukt zijn moeten ze meteen door naar het perscentrum waar ze gesorteerd blijven op het perceel waar ze vandaan komen. Vervolgens worden ze opgedeeld in zogeheten ‘marcs’, dit zijn ladingen van 4000 kilo druiven. Één marc is de hoeveelheid die per keer geperst mag worden. Uit elke marc mag ook maar 2550 liter most gehaald worden.

De eerste 2050 liter is van de beste kwaliteit met een hoog suiker en zuurgehalte en word de Cuvee genoemd. De laatste 500 liter is erg geschikt om een jonge wijn van te maken met veel smaak maar kan helaas niet al te lang bewaard blijven, deze word de Taille genoemd.

Tussen het persen van elke marc moet de pers worden leeggehaald en schoongemaakt met water. Ook hier wordt de laatste jaren goed aan het milieu gedacht door alle afvalstoffen van de druiven te recyclen en het water her te gebruiken om de persen opnieuw schoon te spuiten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *