Druivensoorten in de Champagne

Er zijn in totaal zeven druivensoorten toegestaan bij het maken van champagne. De blauwe druivensoorten zijn de pinot noir en pinot meunier. De witte druivensoorten zijn de chardonnay, arbane, petit meslier, pinot blanc en de pinot gris. De laatste vier witte soorten worden in praktijk bijna niet gebruikt en worden slechts in 3 procent van alle wijngaarden in de champagne verbouwd. 

97% van alle champagnes worden met de pinot noir, pinot meunier of chardonnay gemaakt.

Wij gaan vandaag wat verder in op deze drie meest gebruikte druivensoorten. Deze hebben namelijk allemaal erg verschillende smaken, groeieigenschappen en geprefereerde ondergronden. First up: Chardonnay

De chardonnay

Dit is de meest gebruikte witte druif in de champagne en beslaat in totaal ongeveer 30% van alle wijngaarden. Als je wel eens een Blanc De blancs gedronken hebt is de kans groot dat dit een 100 chardonnay wijn is geweest.

Chardonnay druif

De kenmerkende geuren van deze druif zijn die van bloemen citrus en mineralen, doordat de smaken van deze druif zich langzaam ontwikkelen zijn de wijnen met veel chardonnay vaak geschikt om langer te laten liggen.

Kijk hieronder voor een selectie van champagnes die met deze frisse druif zijn geproduceerd.

De pinot noir

Met zo’n 38% van alle wijngaarden is dit de meest verbouwde druif onder de champagne makers. Zij onderscheidt zich door haar geuren van rode vruchten en door de kracht en stevigheid die ze aan wijnen toevoegt.

Pinot noir Druif

Deze druivensoort doet het vooral goed op wat koelere kalk ondergronden en is vooral populair rondom de montagne de reims. Bouzy, het dorpje waar wijnboer Arnaud Moreau vandaan komt ligt in deze regio, en staat met zijn Grand Cru certificering bekend als een van de dorpen met de beste Pinot noir gaarden.

Bij voorkeur kiest Arnaud Moreau dan ook in de productie van de meeste van zijn champagnes voor deze druif. Zoals bij de Phoenix, die gemaakt is van 100% pinot noir.

Hieronder een selectie van onze favoriete champagnes die gemaakt zijn met de pinot noir.

De pinot meunier

Op een ondergrond van klei wordt meestal de pinot meunier druif verbouwd. In zo’n 32% van de gaarden wordt deze verbouwd. De smaken van deze druif ontwikkelen zich wat sneller dan de anderen en worden dan ook veel gebruikt in de wat jongere wijnen (tot een jaar of 2 gerijpt). De kenmerkende geuren van deze druiven zijn wat zoeter zoals die van perzik en abrikoos. 

Pinot meunier druif op het parceel van Bonnet-Ponson

De ranken van de pinot meunier wordt vooral in het dal van de Marne geplant. Zo ook in de wijngaarden van wijnhuis Bonnet-Ponson. Wijnboer Cyril prefereert dan ook bij uitstek de pinot meunier om zijn champagnes de zoete en frisse basis te geven die ze zo onweerstaanbaar maakt.

Hieronder een selectie van onze favoriete champagnes die gemaakt zijn met de pinot meunier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *