Druivensoorten in de Champagne

Er zijn in totaal zeven druivensoorten toegestaan bij het maken van champagne. De blauwe druivensoorten zijn de pinot noir en pinot meunier. De witte druivensoorten zijn de chardonnay, arbane, petit meslier, pinot blanc en de pinot gris. De laatste vier witte soorten worden in praktijk bijna niet gebruikt en worden slechts in 3 procent van alle wijngaarden in de champagne verbouwd. 

97% van alle champagnes worden met de pinot noir, pinot meunier of chardonnay gemaakt.

Wij gaan vandaag wat verder in op deze drie meest gebruikte druivensoorten. Deze hebben namelijk allemaal erg verschillende smaken, groeieigenschappen en geprefereerde ondergronden. First up: Chardonnay

De chardonnay

Dit is de meest gebruikte witte druif in de champagne en beslaat in totaal ongeveer 30% van alle wijngaarden. Als je wel eens een Blanc De blancs gedronken hebt is de kans groot dat dit een 100 chardonnay wijn is geweest.

Chardonnay druif

De kenmerkende geuren van deze druif zijn die van bloemen citrus en mineralen, doordat de smaken van deze druif zich langzaam ontwikkelen zijn de wijnen met veel chardonnay vaak geschikt om langer te laten liggen.

Kijk hieronder voor een selectie van champagnes die met deze frisse druif zijn geproduceerd.

De pinot noir

Met zo’n 38% van alle wijngaarden is dit de meest verbouwde druif onder de champagne makers. Zij onderscheidt zich door haar geuren van rode vruchten en door de kracht en stevigheid die ze aan wijnen toevoegt.

Pinot noir Druif

Deze druivensoort doet het vooral goed op wat koelere kalk ondergronden en is vooral populair rondom de montagne de reims. Bouzy, het dorpje waar wijnboer Arnaud Moreau vandaan komt ligt in deze regio, en staat met zijn Grand Cru certificering bekend als een van de dorpen met de beste Pinot noir gaarden.

Bij voorkeur kiest Arnaud Moreau dan ook in de productie van de meeste van zijn champagnes voor deze druif. Zoals bij de Phoenix, die gemaakt is van 100% pinot noir.

Hieronder een selectie van onze favoriete champagnes die gemaakt zijn met de pinot noir.

De pinot meunier

Op een ondergrond van klei wordt meestal de pinot meunier druif verbouwd. In zo’n 32% van de gaarden wordt deze verbouwd. De smaken van deze druif ontwikkelen zich wat sneller dan de anderen en worden dan ook veel gebruikt in de wat jongere wijnen (tot een jaar of 2 gerijpt). De kenmerkende geuren van deze druiven zijn wat zoeter zoals die van perzik en abrikoos. 

Pinot meunier druif op het parceel van Bonnet-Ponson

De ranken van de pinot meunier wordt vooral in het dal van de Marne geplant. Zo ook in de wijngaarden van wijnhuis Bonnet-Ponson. Wijnboer Cyril prefereert dan ook bij uitstek de pinot meunier om zijn champagnes de zoete en frisse basis te geven die ze zo onweerstaanbaar maakt.

Hieronder een selectie van onze favoriete champagnes die gemaakt zijn met de pinot meunier.

Wie maakt de wijn?

In de Champagne is er een lange traditie van zakendoen tussen de boeren die de druiven verbouwen en de huizen die de wijnen maken en verkopen. Het gebeurt echter steeds meer dat de wijnboer zelf de champagne maakt in plaats van zijn druiven aan een groot champagnehuis te verkopen. Hierdoor ontstonden steeds meer combinaties van wijnmakers wijnboeren en verkopers en daarom is er een speciale code ontwikkeld om in één oogopslag laat zien door wie de wijn nou eigenlijk is gemaakt.

In de loop van de jaren is er verwarring ontstaan over het idee dat deze codes staan voor een verschil in kwaliteit. Dit is zeker niet het geval: in de champagne zijn processen van álle makers aan dezelfde strenge regels gebonden.

Hieronder vind je een handig overzicht van wat welke code op de fles nou eigenlijk betekent. Dit heeft ons in ieder geval een stuk geholpen in het lezen van de soms nogal ingewikkelde labels op de champagneflessen. We hopen dat het jou ook helpt!

AfkortingNaamOmschrijving
NMNégociant manipulant.Een wijnmaker die zijn druiven, druivenmost of basiswijnen koopt van anderen en daar champagne van maakt. soms is dit ook de eigenaar van de wijnranken, maar het echte boerenwerk wordt uitbesteed.

RM

Récoltant manipulant.
Een wijnmaker die champagne maakt die alleen van zijn eigen wijngaarden komt.
RC
Récoltant-coopérateur
Een wijnmaker die zijn eigen druiven aan een coöperatie verkoopt waarna hij champagne terug koopt en die onder zijn eigen label en naam verkoopt.
CM
Coopérative de manipulation
Een coöperatie die druiven van zijn leden koopt en de wijn hiervan verkoopt.
SR
Société de récoltants
Een groep wijnboeren die meestal familie van elkaar zijn en die samen champagne maken van de druiven van hun gezamenlijke wijngaarden.
ND
Négociant distributeur
Een handelaar die kant en klare flessen champagne inkoopt, hier zijn eigen label op plakt en deze dan weer verkoopt onder zijn eigen naam.
MA
Marque auxiliaire
Een eigen merk van de koper zoals een supermarkt die flessen champagne inkoopt en deze onder zijn eigen naam weer verkoopt aan consumenten. 

Wat betekent ‘Grand cru’, ‘Premier cru’ en ‘cru’?

Om jullie steeds iets bij te leren over de ingewikkelde franse termen en regels in de Champagne, en te laten zien wat er nou eigenlijk op zo’n mooi etiket gedrukt staat, wil ik het vandaag hebben over de termen Grand cru, Premier cru en cru.

Deze termen hebben betrekking op een inmiddels afgeschaft systeem, wat al in het jaar 1911 ingevoerd werd en een middel was om te berekenen hoeveel procent van de vastgezette druiven prijs betaald werd aan boeren van een bepaald dorp. De naam van dit systeem was de Échelle des crus.

De dorpen werden in 3 rangen verdeeld. Namelijk de Grand cru, die 100% van de vastgezette prijs kregen voor hun druiven, de Premier crú, die tussen de 90% en 99% van deze prijs kregen, en de laatste, de ‘gewone’ crú, die in het begin soms zo weinig als 22,5% van die prijs kregen. Echter, deze extreem lage onderdrempel begon al vrij snel te stijgen naar een minimum van rond de 60%.

Ook zijn er in dit systeem bepaalde dorpen die twee verschillende percentages hebben. Één voor de donkere druiven en een voor de witte druiven. Het dorp Broyes is hier een mooi voorbeeld van. Die kreeg voor zijn donkere druiven 85% en voor zijn witte druiven 87%.

Na het afschaffen van dit systeem in 2010 zijn deze benamingen dus niet meer relevant voor de prijzen die de boeren voor hun druiven krijgen, al wordt de benaming vaak nog wel op het etiket gedrukt en word een Grand cru wijngaard tot de beste binnen de champagne beschouwd.

De percentages van onze eigen wijnboeren

  • Champagne Jéan Claude Mouzon, Verzenay 100% Grand cru gemeente
  • Champagne Arnaud moreau, Bouzy 100% Grand cru gemeente
  • Champagne Bonnet Ponson, Ambonnay 100% Grand cru gemeente 

De Chardonnay Druif

Waar we vorige maand lazen over de verschillende druiven die in de Champagne groeien, gaan we deze maand dieper in de meest bekende witte druif; de Chardonnay.

De Chardonnay druif is in de champagne de meest verbouwde witte druif. Van oorsprong komt deze uit de Saône-et-Loire regio, die tussen Lyon en Dijon ligt.

De reden dat deze druif ook buiten de champagne erg populair is komt door de zachte, niet overheersende smaak die toch vol aroma’s kan zitten en zich tijdens het rijpen kan doorontwikkelen van een licht bloemenaroma naar zoetere diepere aroma’s als honing, brood en karamel.

Door deze veelzijdigheid kan de Chardonnay druif gebruikt worden voor het maken van zowel zoete als drogere wijnen. Het is dan ook niet gek dat deze druif nu over de hele wereld verbouwd wordt, van China tot in de Verenigde Staten!

Toch is het niet zo dat er met die Chardonnay druif over de hele wereld dezelfde wijnen worden geproduceerd, het ‘’terroir’’ (de verzamelnaam voor de ondergrond en het klimaat) van deze verschillende locaties maakt dat er overal verschillende kenmerken naar boven komen.

In de Bourgogne met kalkstenen ondergrond en een vrij koel klimaat blijft de druif vrij licht en worden vooral de citrus en bloemen aroma’s naar boven gehaald, terwijl in het Warme Californië een meer donkergele druif met aroma’s van tropische vruchten en een wat zoetere smaak wordt geoogst.

Chardonnay in Californië

Zo zie je maar weer dat je in de prachtige wereld van wijn zelfs met één druivenras een proeverij zou kunnen organiseren om bijvoorbeeld de onderlinge verschillen van onze Blanc des Blancs te ontdekken die allemaal van 100% chardonnay zijn gemaakt maar door hun verschillende terroirs en wijnmakers toch allemaal een eigen karakter hebben gekregen.

Doe meer met champagne

In deze blog willen wij jullie een paar leuke voorbeelden geven van wat je zoal met champagne kan, deze is veel veelzijdiger dan die stoffige fles die tot oud en nieuw in de kast blijf liggen.

Als eerste denkt iedereen natuurlijk aan een proeverij, een leuk idee is om dit nu in kleine kring thuis te doen, bestel samen tussen de 2 tot 5 flessen zorg voor een bak om de wijn uit te spugen (opdrinken mag natuurlijk ook) een paar kleine hapjes en een stuk papier en pen voor iedereen, schrijf op wat je ruikt ziet en proeft en bespreek dit met elkaar.

Een andere leuke activiteit is het maken van een cocktail met champagne, hieronder het recept voor een van de bekendste champagnecocktails. De Mimosa:

Schenk 1 deel sinaasappelsap in een glas, top dit voorzichtig af met 1 deel champagne en garneer met een schijfje sinaasappel. Vind hieronder onze favoriete Champagnes om Mimosa’s mee te maken.

Zelfs het pairen met gerechten is mogelijk met champagne in plaats van een gewone rode of witte wijn, door de verschillende verhoudingen tussen druiven en uiteenlopende rijpingsjaren zijn zoveel verschillende smaken champagne te verkrijgen dat er bij bijna elk gerecht wel een goede fles te pairen valt, mocht u zelf een gerecht in gedachten hebben waar u een mooie fles bij wilt serveren die hier perfect bij past mag u ons natuurlijk altijd een bericht doen voor een persoonlijk advies.

Champagne in het voorjaar

Het voorjaar is in de champagne een overloop van de winter naar de echte zomerwerkzaamheden. Het snoeien van de wijnranken begint al als de planten hun bladeren hebben laten vallen en blijft doorgaan tot het einde van de maand maart. Vanaf dan worden de jonge planten opgebonden.

Het snoeien van de wijnranken is een van de meest invloedrijke handelingen die een wijnboer verricht. Hiermee bepaald hij namelijk hoeveel sap er naar welk deel van de plant gaat stromen en wordt de groei van de vrucht in de winter al bepaald.

Door een van de vier toegestane snoei methoden te kiezen wordt dus bepaald of er veel sap naar een klein aantal knoppen vloeit of juist meerdere knoppen over een langere afstand. Ook kan door het wegknippen van oudere takken de groei van jonge ranken bevorderd worden. Doordat dit snoeien zo allesbepalend voor het komende jaar van de wijngaard is zal een wijnboer dan ook goed nadenken en alle factoren bekijken voordat hij zomaar wat takken af begint te knippen. Zo zie je maar weer dat in de champagne zelfs de taken die er zo simpel uitzien als het wegknippen van dode takjes wordt aangepakt als een echte wetenschap.

Informatief filmpje snoeien van champagne

Wist je trouwens al dat er aan het snoeien van de wijnranken in de champagne zoveel regels verbonden zijn dat als je in de wijngaarden aan het werk wil je een speciale certificering moet behalen. Om dit examen te mogen doen moet je zelfs al 52 uur speciale training hebben gehad!

Zelfs het snoeien van de planten gebeurt in de champagne steeds milieubewuster. Vroeger werden alle gesnoeide takken namelijk op een hoop gegooid en verbrand tegenwoordig worden deze versnipperd en als compost gebruikt om de planten van voedingsstoffen te voorzien. Zelfs bij het opbinden van de jonge ranken wordt geen plastic gebruikt maar juist een ijzerdraadje met een stukje papier er omheen.

Werkzaamheden in De Mouzonnerie

Bij het Champagne huis Jean Claude Mouzon proberen de uitbaters Frederique en Cedric Lahemade alle werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dit zien we als eerst terug in hun Grand Cru gecertificeerde wijngaarden waar zij het onkruid lekker laten groeien om de biodiversiteit te vergroten. Ook gebruiken zij geen bestrijdingsmiddelen en vliegen er blije bijen rond in de wijngaarden.

Door al deze milieu vriendelijke werkzaamheden waar wij zo enthousiast van worden hebben ze van het franse ministerie van landbouw het HVE certificaat mogen ontvangen.

Het HVE certificaat dat trots op de gevel van ‘La Mouzonnerie’ wordt weergegeven.

Bij La Mouzonnerie gebeurt alles met de hand, elke dag moeten de flessen in de kelder een klein stukje gedraaid worden om de gist in de hals van de fles te laten zakken, een klusje waar Cedric zijn hand niet voor omdraaid!

Zelfs bij het Degorgement -het openen van de flessen om de gist er uit te laten en de kurk te plaatsen- word bij La Mouzonnerie met de hand gedaan, daar waar bij veel grote wijnhuizen de hals van de fles bevroren word om de gist er als een prop uit te laten schieten doen Frederique en Cedric dit nog op de oude manier namelijk ‘’a la volee’’.

Hierbij pakt de wijnmaker de fles ondersteboven vast, zoals hij ook al maanden in de kelder ligt, om deze vervolgens te openen en tegelijkertijd om te draaien. Hierdoor schiet de gist uit de fles zonder dat er al te veel wijn verloren gaat.

In tegenstelling tot machinaal werk is het resultaat van handwerk natuurlijk nooit perfect, wij van fizzy zien hier de charme van een klein familiebedrijf in terug, als je een fles van La Mouzonnerie tegen het licht houd kan je daar dan ook hele fijne restjes gist in zien zweven, de smaak van de wijn word hier zeker niet mee tekortgedaan. 

Verschillende flessen Champagne

Bij FIZZY! verkopen wij alleen de standaard maat champagnefles met een inhoud van 750ML.

Maar wist je dat er wel zeven verschillende maten zijn met allemaal hun eigen bijbelse naam, waarom de verschillende flessen deze bijbelse namen hebben is niet precies bekend maar het zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat de oude keldermeesters monniken waren.

Om je een idee te geven van de verschillende groottes hebben we hieronder een klein overzicht neergezet.

Picollo187.5 ml
Demi 375 ml 
Standard750 ml 
Magnum 1,5 liter 
Jéroboam 3 liter 
Réhoboam 4,5 liter 
Méthusalem 6 liter 
Salmanazar 9 liter 
Balthazar 12 liter 
Nebukadnezar 15 liter 
Melchior 18 liter 
Midas 30 liter 

Pairing tips voor de herfst

Om het begin van het jachtseizoen in te luiden hebben we voor deze maand eens een ander soort blog geschreven, we gaan jullie meenemen met een echte smaakbeleving om op een makkelijke manier kennis te maken met het zogeheten “pairing” oftewel het koppelen van een wijn aan bepaalde spijzen.

Om lekker in het seizoen te blijven hebben wij gekozen voor de smaken van wild, paddestoelen, en gevogelte. Door de zachte maar toch uitgesproken smaken van deze ingredienten moet hier een vrij lang gerijpte wijn bij uitgekozen worden waarbij de geuren van rijp fruit brood en honing kunnen worden ontdekt.

Onze Blanc de noires van het huis Bonnet Ponson is de perfecte pairing om met de wijn spijs combinatie van wild te beginnen. Deze wijn is alleen met de pinot noir druif gemaakt waardoor deze de smaken van wild fruit, honing, hazelnoten en gedroogde vruchten loslaat.

De Jules bonnet 2011 is in onze webshop te bestellen en voor dit wildseizoen absoluut onmisbaar voor de liefhebber die indruk wil maken met zijn huisgemaakte wildgerechten, en deze er door een prachtige champagne pairing nog beter uit wil laten komen.

Van druif naar most

De oogst in de champagne streek is in volle gang. Door het Comité de Champagne is bepaald dat de druiven mogen worden geplukt en de seizoensarbeiders zijn direct begonnen met het plukken.

Omdat de druiven alleen als hele trossen mogen worden geperst word elke tros met de hand geplukt en geïnspecteerd door de plukker. Hoeveel er per hectare mag worden geplukt wordt elk jaar door het Comité de Champagne bepaald.

Zodra de druiven geplukt zijn moeten ze meteen door naar het perscentrum waar ze gesorteerd blijven op het perceel waar ze vandaan komen. Vervolgens worden ze opgedeeld in zogeheten ‘marcs’, dit zijn ladingen van 4000 kilo druiven. Één marc is de hoeveelheid die per keer geperst mag worden. Uit elke marc mag ook maar 2550 liter most gehaald worden.

De eerste 2050 liter is van de beste kwaliteit met een hoog suiker en zuurgehalte en word de Cuvee genoemd. De laatste 500 liter is erg geschikt om een jonge wijn van te maken met veel smaak maar kan helaas niet al te lang bewaard blijven, deze word de Taille genoemd.

Tussen het persen van elke marc moet de pers worden leeggehaald en schoongemaakt met water. Ook hier wordt de laatste jaren goed aan het milieu gedacht door alle afvalstoffen van de druiven te recyclen en het water her te gebruiken om de persen opnieuw schoon te spuiten.